top of page

Les principals propietats nutricionals de les ametlles

Un grapat d’ametlles pelades –que serien de dotze a quinze–, té un valor calòric d’unes 112 quilocalories, que és semblant al d’un got de llet sencera de vaca, però, a diferència d’aquesta, les persones sensibles a la lactosa o a la proteïna de vaca toleren més bé les ametlles.

L’ametlla amaga dins seu la capacitat d’esdevenir un arbre, i per això el 50% del pes de l'ametlla són greixos, la majoria dels quals són àcids grassos monoinsaturats, en concret àcid oleic –que potser us sona perquè és el mateix que el de l’oli d’oliva. Una dieta rica en aquest tipus de greixos –com és el cas de la mediterrània– té un efecte positiu sobre la regulació de contingut de colesterol i triglicèrids, els greixos considerats “perillosos” per a la salut de cor i artèries.


Entre tots els beneficis de les ametlles destaquem els més importants:


1. Alt valor proteic


El 20% de l’ametlla és proteïna, una proporció similar a la de la carn; per aquesta raó les dietes vegetarianes es poden beneficiar del consum habitual d’aquesta fruita seca. A més, és una de les poques fonts vegetals que conté un aminoàcid essencial –l’arginina– imprescindible en l’etapa de creixement dels infants.


2. Alt contingut en fibra


Encara que no ho sembli, l’ametlla és la fruita seca amb la proporció més alta de fibra: el 15% de l’ametlla ho és i, d’aquesta, la majoria és del tipus soluble. La fibra soluble és idònia per provocar sensació de sacietat, afavorir el creixement de la flora bacteriana i estimular els moviments intestinals.


3. Contingut elevat en calci


Per exemple, 100 g d’ametlles aporten 235 mil·ligrams de calci, que és quasi el doble de calci que en 100 centímetres cúbics de llet (equivalent a mig got). I a més l’ametlla conté també un altre mineral valuós per als ossos, el magnesi, que facilita la fixació del calci al’esquelet i també evita les rampes a les cames.


4. Riques en vitamina E


L'ametlla conté un antioxidant molt potent queens protegeix dels radicals lliures i, per tant, amb efecte antienvejecimiento i també  reductor de colesterol.



51 views0 comments
bottom of page